
Question 
ID

Reference (page number, 
section number, paragraph)

Specific Language Question Answers

Example Page 7, section 1.15,  C J. Vendors may submit multiple bid May vendors submit more than one bid? yes See section 1.15, J

1 Page 15, section 2.7, B.1 
and B.2

B.1: Contractor shall apply for, secure 
accreditation, and maintain accreditation with ACA 
Performance-based Standard for Juvenile 
Correctional Facilitates and the Commission on 
Accreditation for Rehabilitation Facilities (CARF) 
for all secure facilities under the auspices of DYS. 
Contractor shall apply for ACA & CARF 
membership within ninety (90) calendar days upon 
execution of the contract. The Contractor shall 
maintain ACA or CARF accreditation for the 
entirety of the contract period. B2: ...The 
Contractor shall maintain ACA or CARF 
accreditation for the entirety of the contract period.

If the facilities are currently CARF accredited, would the facilities also be 
required to go through the ACA accreditation process, as this may be 
redundant? 

Refer to Section 2.7.B.1 of Addendum 1

2

Page 22, section 3.7, C

Contractor shall maintain, in the form and manner 
required by DYS, vehicle maintenance records for 
all vehicles used to transport juveniles. Ownership 
of DYS owned vehicles will not transfer, but 
Contractor will have use of the vehicles.

For budgeting purposes, please provide an estimate of the number and 
type of vehicles that the Contractor may have use of. 

MJTC has two vehicles that may be used. 
However, the Contractor shall provide 
vehicle(s) for juvenile transportation. Refer 
also to Section 3.7.A. 

3

Page 27, section 4.2, N

Only juveniles physically present in the facility at 
the midnight census shall be counted. Only 
juveniles with "a head in the bed" may be counted 
for billing purposes.

Will youth who are on authorized absences (e.g., short-term hospital) be 
counted in the midnight census. 

Short term absences are allowed.  Once a 
juvenile is  formally admitted to another 
facility, and billed under that facility ; they will 
no longer count.

Instructions
This Response Template must be used for submission of written questions.  All questions should provide the requested information. Those that do not, may not be answered by DHS.  The Vendor may add as many lines as needed.  DHS 
would strongly prefer the Vendor to ask multi-part questions as individual questions on seperate lines.

Instructions:  Complete all cells of each question asked in the Table below.  Clearly identify the referenced section or text.
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4 Page 54, section 7.4, C, 1

Training for direct care staff includes at least 
eighty (80) hours of training prior to assuming any 
job duties, an additional on hundred and twenty 
(120) forty (40) hours annually thereafter.

Is the requirement for direct care staff to have at least 80 hours, 120 
additional hours, and 40 hours annually (as stated)?  Or is it 80 hours 
initially with an additional 40 to equal 120 and then 40 hours annually 
thereafter? Pg. 57 (S) states "employees shall complete 120 hours of job 
related training withing 60 calendar days of employment", but Pg. 54, 
(C)(2), states that "non-direct care positions include at least 40 hours of 
training prior to assuming duties, and 40 hours annually thereafter".  Is it 
direct care employees need 120 hours (minimum) within 60 days and non 
direct care need 40 (minimum)? With both needed at least 40 hours 
annually thereafter?

A total of 120 hours of training is required 
during the initial term of the contract that 
includes eighty (80) hours prior to assuming 
any job duties and an additional forty (40) 
hours. Direct care staff must receive forty (40) 
hours of training each year thereafter. Refer to 
Section 7.4.C.1 in Addendum 1

5  Page 67, section 11.1, 
E,1

DYS will compensate for a minimum of one-
hundred eighty-two (182) beds at the proposed 
daily standard bed rate

While DYS will compensate for a 182 bed minimum, please specify the 
number of youth this bid should budget (the 2022 ADP was 222). 

DYS cannot control admissions; however, 222 
is an acceptable average daily placement. It is 
182 bed minimum paid at the standard rate 
and 12 beds paid at the complex case unit 
rate. Refer also to Official Bid Price Sheet.

6 Page 63, section 8.5, A

With each youth assigned to the unit for a 
minimum of one (1) hour per session, along with a 
daily group that shall be no less than one (1) hour 
a day ...

Is there a minimum requirement for the number of individual therapy 
sessions per month in the MHTU?

The indivual sessions shall be a minimum of 
one hour per session once a week while a 
juvenile is on the MHTU. 

7 Page 63, section 8.5, C

Contractor shall provide and coordinate space on-
site and within for the provision of virtual/online 
coursework with no more than ten (10) students 
per classroom.

The current physical plant is unable to accommodate this requirement 
when student populations are high. Please confirm if DYS will allow a 
waiver to this ratio based on the site population and available space. 

Refer to Section 8.5.C of Addendum 1

8 Page 40, section 6.1.8, C
Contract shall conduct intake examination, 
screening and assessments which may include but 
not limited to…

Minimum ACA standards provide 14 days to complete medical 
assessments. Please confirm if contractor can complete these 
assessments within this timeframe? 

Refer to Section 6.1.C of Addendum 1

9 Page 48, section 6.15, C.5
The Contractor shall ensure each facility it 
operates has private areas for medical 
examinations. 

Some medical areas have cameras, would DYS allow the relocation of 
cameras to meet this standard?

No.  Cameras are not currently in the exam 
areas.

10 Page 48, section 6.15, C.6

Contractor shall ensure that all required 
information is promptly entered into the EMR 
medical information system, to include but not 
limited to medicine changes, medical, dental 
appointments both on and offsite.

The current DYS EMR system does not include the medical, dental 
appointment feature. Please clarify if this feature will be added to meet this 
standard?

Yes

11 Page 48, section 6.15, D

The Contractor shall ensure each facility provides 
notification to and obtain consent from parent(s) or 
legal guardian(s) for treatment of youth with 
serious medical or psychological problems, 
consistent with all applicable state laws. 

Please confirm if DYS will fulfill the role of providing consent for treatment 
should it not be possible to contact or obtain a parent/guardian's consent. 
Please clarify if the parent or State  has the final authority in a decision 
should there not be consensus in the treatment of a youth. 

Contractor must attempt to notify 
parents/guardians and all attempts  must be 
documented.   Documented attempts will be 
provided to DYS.  DYS will fulfill the role of 
providing consent for treatment if not provided 
by parents/guardians as allowed  under 
applicable laws. 
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12 Page 49, section 6.16, 
C.18

Identification of medical needs related to a youth’s 
identification as transgender or intersex. 

Please clarify if this includes hormone replacement therapy? If so, is it 
contingent upon the youth entering the program with a current 
prescription, or can hormone treatment be requested after the youth 
enters the program?

Refer to Section 6.16.C.18 in Addendum 1

13 Page 49, section 6.17, B

Contractor shall make available to all youth sick 
call slips where a juvenile can request to be seen 
by a medical professional which he / she will have 
to state a reason for the request. Sick call boxes 
shall be placed on each living unit, in each dining 
hall, and all educational areas for juveniles to drop 
off a sick call slip. Only approved medical staff 
shall have access to these secure boxes and they 
shall be checked no less than three (3) times a 
day, seven (7) days a week. All juveniles shall 
have access to sick slips and shall not be 
discouraged from completing a sick call slip nor 
shall any staff pre-screen or ask the juvenile for a 
reason for completing a sick call slip.

Please confirm if sick call protocol, including frequency of times to check 
secure boxes, can follow minimum ACA standards of once per day? Refer to Section 6.17.B in Addendum 1

14 Page 49, section 6.17, B

Contractor shall arrange on-call medical services 
within established protocols twenty-four (24) hours 
a day, seven (7) days a week and ensure onsite 
nursing (RN & LPN) seven (7) days a week

May the provider utilize on-call nursing or telehealth/teletherapy to fulfill 
the 7 day a week requirement when an RN/LPN is not scheduled? Refer to Section 6.17.C in Addendum 1

15

Page 50, section 6.18, D

Contractor shall maintain an inventory and daily 
count of medications on-site as well as current, 
accurate records for distribution

Because there is no pharmacy on the AJATC campus, please confirm the 
medications to inventory are Schedule II-V Controlled Substances. Refer to Section 6.18.D in Addendum 1

16 Page 50, section 6.19, B

DYS shall establish agreements with local vendors 
for non-emergency services, including dental and 
vision, and provide payment, which shall be paid 
directly by DYS.

Currently it is the contractor's responsibility to establish contracts with 
local vendors for non-emergency services. Please clarify if the contractor 
may still maintain these contracts, based on approval by DYS. 

Refer to Section 6.19.B in Addendum 1

17 Page 51, section 6.23, A

Contractor shall ensure that all medical 
information pertaining to the youth and their 
treatment is input into the DYS EMR system within 
twenty-four (24) hours of service and or treatment 
delivery.

The EMR system may require hard copies of forms which must be 
uploaded to cueShift. Based on this requirement, please confirm if DYS 
will allow 48 -72 hours for forms to be scanned and uploaded to the EMR. 

Refer to Section 6.23.A in Addendum 1

18 Page 51, section 6.23, B
Contractor shall provide DHS/DYS immediate, on-
site record access and any requested records 
within twenty-four (24) hours.

Currently the practice is providing this information with 48 hours, can this 
timeline be continued? No. This is required for auditing purposes. 

19 Page 51, section 6.23, E Contractor shall upload individual records into the 
DYS Juvenile Justice System (JJIS). 

Is the provider required to upload medical information already into the 
EMR onto JJIS as well? No
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20 Page 58, section 7.5, A

Contractor shall maintain staffing levels in each 
facility for professional specialists to provide 
unimpeded services to assigned juvenile 
population as follows: 1. All Supervision Staff (daily 
direct care) 100%, 2. Professional Specialists 
(teachers/coaches, food service, etc.) 100%, 3. 
Support Staff (maintenance) 100%, 4. 
Administrative & Management Personnel 
(directors, supervisors) 100%, 5. Clerical/Support 
(administrative assistants) 100%

The 2019 RFP (#SP190054) stated the following staffing levels. Please 
confirm if the following minimum staffing levels are permitted, as long as 
the objective of unimpeded services and proper ratios are maintained.                                                                            
1. All Supervision Staff (daily direct care) 80%
2. Professional Specialists (teachers/coaches, food service, etc.) 90%
3. Support Staff (maintenance) 50%
4. Administrative & Management Personnel (directors, supervisors 50%
5. Clerical/Support (administrative assistants) 50%Our question pertains 
to the stated 100% required staffing level for all positions (supervision 
staff, professional specialists, support staff, admin/management 
personnel, and clerical/support staff) in all the proposed programs. 
Our question pertains to the stated 100% required staffing level for all 
positions (supervision staff, professional specialists, support staff, 
admin/management personnel, and clerical/support staff) in all the 
proposed programs. Because public and private employers are 
experiencing a national labor shortage across all sectors – government,  
business, health care sectors, social work, etc. – the 100% staffing level 
requirement specified in Section 7.5,A (page 58)  does not seem feasible 
or realistic. In addition to the realities of the labor market, the 2023 RFP 
has much more stringent requirements than the current Residential 
Treatment and Facilities Management contract. Specifically, the current 
DYS contract did not require a 100% staffing level, per Section  8.5,A, 
page 53  of contract #4600037431, dated 4/10/20. Under this current 
contract, the staffing level is: 80% of supervision staff; 90% for 
professional specialists; 50% for support staff; 50% for 
admin/management staff and 50% for clerical/support staff (see also 
below for a cut/paste of the current contract). 
Question: Based on the national labor shortage, will DYS allow contractor 
to operate under staffing levels currently required, as long as ratios of 1:8 
(day) and 1:16 (asleep) are maintained?

Contractor must meet ratios (1:8 awake, 1:16 
asleep) and must provide all assessments 
and treatments and other care as required. 
DYS may be flexible on percentages of 
staffing so long as ratios, assessments, 
treatments and other required care is met . 

21
Response Packet, 
Information for Evaluation, 
Page 5

Provide a response to each item/question in this 
section. Prospective Contractor may expand the 
space under each item/question to provide a 
complete response. Do not include additional 
information if not pertinent to the itemized request

The Information for Evaluation has eight (8) categories, however there no 
requirement to include a response to medical services. Please clarify if 
medical services are to be addressed, where within the eight categories 
should medical be addressed, and if there are any specific questions to be 
addressed. 

Contractor will include medical service 
information within the existing information for 
evaluation. 
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Attachment FF: 
Performance and History 
Disclosure, page 1

1. Has the Prospective Contractor received formal 
negative contract actions pertaining to contracted 
services from a party to which the Prospective 
Contractor’s services were provided within the last 
three (3) years? A formal negative contract action 
is considered as any formal communication to 
Prospective Contractor from the state/entity 
receiving services that identifies failure(s) to satisfy 
performance obligations in the contract in a 
manner that represents significant non-
performance or a material deviation from 
contractual obligations. A formal negative contract 
action is considered a corrective action plan, 
vendor performance report, or these equivalents in 
other states or in other entities. 2. Has the 
Prospective Contractor ever had a state contract 
terminated, cancelled, or otherwise required to 
cease providing services due to a non-
performance within the past three (3) years with 
any State?

To ensure consistency between questions 1 and 2,  please confirm a 
formal negative contract action is a suspension, revocation, or termination. 
For example, successfully completing a Correction Action Plan (e.g., no 
original signature on a treatment plan, worn carpeting, staff training, policy 
revisions, etc.) is not considered a formal negative contract action.  

What the state intended for "formal negative 
contract action" is defined within the question 
itself and is specific to this solicitation. 
However, refer also to Item 1 of Attachment 
FF in Addendum 1
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